Koronavírus: Počet prípadov nákazy koronavírusom v USA prekročil sedem miliónov

26.09.2020 Celý región

Washington 25. septembra (TASR) - Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Spojených štátoch presiahol vo štvrtok miestneho času sedem miliónov, čo je viac než 20 percent z celosvetového počtu infikovaných. Vyplýva to z údajov tlačovej agentúry Reuters.

USA len pred niekoľkými dňami prekročili hranicu 200.000 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Každý deň tam tejto chorobe podľahne vyše 700 ľudí, píše agentúra s tým, že v súčasnosti zaznamenávajú Spojené štáty v priemere okolo 40.000 nových prípadov denne.

Po USA ako najviac zasiahnutej krajine majú najvyššie celkové počty potvrdených prípadov nákazy India (5,7 milióna) a Brazília (4,6 milióna).

Najviac prípadov nákazy zo štátov USA registruje Kalifornia (viac ako 800.000), nasledujú Texas, Florida a New York.

Podľa analýzy Reuters sa tento mesiac počty novoinfikovaných v porovnaní s predošlým mesiacom zvýšili v polovici z 50 štátov USA. Desať štátov hlásilo v septembri rekordné denné nárasty.

Celkové počty nových prípadov v krajine minulý týždeň začali po ôsmich týždňoch poklesu znova stúpať. Zdravotnícki odborníci sa domnievajú, že nárast je dôsledkom opätovného otvorenia škôl a univerzít, ako aj osláv počas nedávneho predĺženého víkendu spojeného s americkým Sviatkom práce.
 
 

Británia hlási 6874 nových prípadov nákazy

Londýn 25. septembra (TASR) - V Spojenom kráľovstve pribudlo v piatok 6874 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 (stav k 10.00 h SELČ). Ide o vôbec najvyšší denný nárast od vypuknutia pandémie, informovala spravodajská televízia Sky News.

Zomrelo aj ďalších 34 osôb, ktoré boli v uplynulých 28 dňoch pozitívne testované na prítomnosť patogénu SARS-CoV-2. Tento údaj však z technických príčin nezahŕňa úmrtia v Škótsku. Od začiatku pandémie sa nákaza koronavírusom v Británii potvrdila už v 423.236 prípadoch, na súvisiace komplikácie zomrelo 41.936 ľudí.

Napriek rekordnému nárastu infekcií je situácia v Spojenom kráľovstve neporovnateľná s vrcholom pandémie v apríli a máji, keď podľa vedcov z univerzity Imperial College pribúdalo denne vyše 100.000 prípadov, pripomína Sky News.

V Anglicku, kde počet nových prípadov v ostatnom čase narastá obzvlášť rýchlo, môžu byť od štvrtka otvorené do 22.00 h (23.00 h SELČ) už len pohostinstvá, bary a reštaurácie s obsluhou.

Vo Walese bolo potvrdených ďalších 320 prípadov COVID-19, čím sa tam celkový počet prípadov zvýšil na 22.215.

Vo viacerých mestách vo Walese začnú cez víkend platiť sprísnené karanténne opatrenia. Od sobotňajšej 18.00 h miestneho času bude uzatvorené mesto Llanelli a od nedele od 18.00 h aj dve najväčšie waleské mestá Cardiff a Swansea. Obyvatelia týchto miest budú mať okrem iného zakázané stretávať sa s členmi iných domácností.
 

V Česku pribudlo opäť takmer 3000 chorých na COVID-19

Praha 26. septembra (TASR) - Počet prípadov ochorenia COVID-19 v Česku v piatok stúpol opäť o takmer 3000, podobne ako vo štvrtok. Pribudlo konkrétne 2946 nakazených ľudí, čo je najvýraznejší denný nárast za tento týždeň a druhý najvyšší od marcového začiatku epidémie v ČR. V sobotu krátko po 06.00 h SELČ o tom informoval na svojej webovej stránke Český rozhlas (ČRo) s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Počet aktuálne chorých na COVID-19 je približne 30.000. Ochorenie má u väčšiny nakazených mierny priebeh, ale v poslednom čase v Česku prudko rastie počet hospitalizovaných aj mŕtvych. Úmrtí zaznamenali celkovo 581.

V ČR hlásili celkovo 61.318 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Denné nárasty v počte infikovaných v poslednom čase opakovane prekonávali rekordy, najvýraznejší prírastok bol minulý štvrtok, keď testy potvrdili ochorenie u 3126 ľudí.

Minister zdravotníctva Roman Prymula na piatkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že nárast infikovaných sa teraz spomalil. Počet nových prípadov za piatok je však oproti štvrtku o niekoľko desiatok vyšší. Prymula ale tiež upozornil, že rozhodujúce sú počty hospitalizovaných, ktorí potrebujú pľúcnu ventiláciu, alebo počty úmrtí - a tie aktuálne výrazne stúpajú, citoval ministra portál ČRo.
 
 
 

Počet potvrdených prípadov nákazy vo Francúzsku presiahol 500.000

Paríž 25. septembra (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu vo Francúzsku prekročil hranicu pol milióna. S odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva o tom v piatok informovala agentúra Reuters.
 
 
 

Počet nakazených v Maďarsku naďalej stúpa, pribudlo 950 prípadov

Budapešť 26. septembra (TASR) - Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 950 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 12 úmrtí spojených s ochorením COVID-19, informovala v sobotu vládna stránka koronavirus.gov.hu.

Celkový počet nakazených tak stúpol na 23.077 a obetí na 730. Z ochorenia sa dosiaľ zotavilo 5099 osôb. Infekcia je aktuálne potvrdená u 17.248 ľudí.

V nemocniciach ošetrujú 589 pacientov, na umelú pľúcnu ventiláciu je z nich napojených 36.
 
 

Orbán: Druhá vlna je mohutná, zatiaľ sú rezervy nemocníc dostatočné

Budapešť 26. septembra (TASR) - Druhá vlna nákazy novým druhom koronavírusu mohutne zasiahla Maďarsko, avšak zatiaľ sú zdravotné rezervy dostatočné, povedal v sobotu v Budapešti vo videozázname zverejnenom na Facebooku po zasadaní operačného štábu zodpovedného za ochranu proti šíreniu koronavírusu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

"Pravidelne preverujeme nemocničné kapacity, či máme dostatok postelí, zdravotných prostriedkov, prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu, či je dostatok lekárov a zdravotníkov," povedal Orbán.

Podľa jeho slov sú pripravené aj zakonzervované kapacity v rámci takzvaných epidemiologických nemocníc, ich použitie zatiaľ nie je potrebné. Ak však počty nakazených budú ďalej stúpať, bude ich treba otvoriť, v súčasnosti však stačia existujúce rezervy nemocníc.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 950 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 12 úmrtí spojených s ochorením COVID-19. Celkový počet nakazených tak do soboty stúpol na 23.077 a obetí na 730. V nemocniciach ošetrujú 589 pacientov, na umelú pľúcnu ventiláciu je z nich napojených 36.
 
 

Ukrajina zaznamenala 3833 nových prípadov nákazy

Kyjev 26. septembra (TASR) - Na Ukrajine pribudlo za posledných 24 hodín ďalších 3833 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov zverejnených v sobotu Systémom monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO).

Celkovo sa nakazilo už 195.504 ľudí.

Chorobe COVID-19 podľahlo v krajine v priebehu uplynulých 24 hodín 76 pacientov, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 3903.

Z ochorenia COVID-19 sa na Ukrajine od začiatku pandémie uzdravilo celkovo 86.873 ľudí, z nich 1740 za posledných 24 hodín,

Predchádzajúci rekordný denný nárast o 3584 prípadov oznámili tamojšie úrady minulý štvrtok (17.9.).
 
 

V Poľsku pribudlo 1584 prípadov nákazy koronavírusom

Varšava 26. septembra (TASR) - V Poľsku pribudlo od piatka 1584 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o tri menej ako predchádzajúci deň, keď úrady zaznamenali najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkový počet sa tak zvýšil na 85.980. Podľa tlačovej agentúry PAP to v sobotu oznámilo ministerstvo zdravotníctva.

Na chorobu COVID-19, spôsobovanú koronavírusom, zomrelo ďalších 32 ľudí a celkovo je v Poľsku 2424 mŕtvych.

Poľské ministerstvo tiež informovalo, že hospitalizovaných je 2134 ľudí s podozrením na nákazu koronavírusom, v karanténe sa nachádza 143.442 osôb a 13.894 je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom.

Zatiaľ sa z nákazy v Poľsku vyliečilo 67.326 ľudí.
 

Vyberte región